Definisi Apa Itu Cinta - Blogz

Apa Itu Cinta

472
0
Share:
Apa itu cinta

Apa Itu Cinta

Definisi Terbaik di Dunia Apa Itu Cinta

Okay, saya rasa perlu untuk saya meluahkan pendapat saya untuk tajuk ini. Saya sudah mencari maksudnya dalam carian di internet untuk definisi apa itu cinta dan keputusannya hanyalah mengarut, tidak masuk akal dan mengelirukan. Sesetengah menyatakan keinginan untuk seksual walaupun dikaitkan dengan cinta. Betul atau tidak?

Sebabnya ada begitu banyak berbeza pendapat dan bercanggah dengan definisi apa itu cinta, ini adalah kerana cinta tidak dikaji oleh sesiapa. Ia telah diterokai dalam puisi atau buku novel yang tidak terkira banyaknya, lirik muzik dan dalam bidang seni yang lain, tetapi hanyalah terdapat sangat sedikit penyelidikan, penyiasatan atau analisis tentang apa itu cinta.

Ada satu pendapat sahaja yang kita boleh gambarkan apa itu cinta dan yang menjadi masalah ialah cinta itu tidak dapat digambarkan atau pun dihurai. Hmmm tidakkah merasakan ini sangat pelik. Cinta! Satu pengalaman yang paling luar biasa dan memuaskan kita boleh rasai ialah menjadi seorang manusia dan menjalinkan hubungan sesama manusia, ibarat ibu dan ayah ataupun dalam bahasa lain lelaki dan perempuan. Ia diibaratkan kita seperti pelajar yang tidak pernah bosan untuk belajar matematik. Ini adalah tidak masuk akal bukan?.

Mari kita mulakan perbincangan dan menjawab persoalan ini…

Apa itu cinta?

“Hubungan yang tidak ketara antara dua orang yang sangat baik atau rapat.”

Kekuatan dan ke-eratan hubungan itu ditentukan oleh dua syarat.

1. Tahap penerimaan diri setiap orang yang mempunyai untuk diri mereka sendiri.

2. Bagaimana sikap terbuka, jujur dan menarik setiap individu untuk berubah.

Sifat yang sentiasa hadir dengan hubungan ini ialah:

Trust – mempercayai integriti mereka dan niat yang baik ke arah anda.
Respect – menyifatkan mereka adalah baik dan sesuai dengan penghargaan.
Sayang – menunjukkan niat baik anda melalui tindakan laku anda.

 

Cinta bukan emosi. Cinta adalah hubungan sesama manusia. perasaan anda adalah reaksi kepada kesetiaan sesuatu hubungan itu.

 

Cintai Diri Sendiri Terlebih Dahulu

Apa Maksud Cinta Sejati

Apa Maksud Cinta Sejati

Bahagian yang saya dapati paling menarik dalam definisi apa itu cinta adalah kondisi berkasih sayang yang lebih kuat. Pertama, penerimaan diri. Anda mungkin pernah mendengar frasa “Anda tidak boleh mencintai seseorang itu lebih daripada anda sayang pada diri sendiri.” Apa sebenarnya maksudnya itu dan bagaimana ia terjadi?

Jika aspek dalam diri anda tidak dapat menerima sesuatu kejadian itu dalam hati terbuka, jadi akan berlakulah masalah yang berpunca dari sifat kemarahan dalam diri anda. Ia adalah sumber ketidakselesaan yang paling utama. Apabila seseorang itu melakukan sesuatu yang anda tidak suka atau pun perbezaan pendapat, anda akan bertindak balas kepada rasa tidak selesa dengan menyalahkan, malu, tidak menghormati dan menahan kasih sayang anda sehingga ketidakselesaan hampir tahapnya. Jadi, walaupun anda merupakan ibu bapa yang mendalami suka duka anak anda, anda tidak dapat melahirkan perasaan penyayang terhadap mereka apabila mereka merasakan rasa tidak selesa dengan anda.

Jika ini benar berlaku dalam hubungan kasih ibu bapa dan anak, yang dapat digambarkan oleh banyak versi, mahupun yang paling sengit  dalam percintaan, seseorang itu dapat mengalami perasaan tersebut, anda boleh bayangkan adakah ia seperti dengan kawan ataupun kekasih. Jika mereka mencetuskan sesuatu yang menyakitkan dalam diri anda, anda dengan tidak sengaja akan bertindak balas dengan ketakutan, mencederakan atau marah, dan menjadi tidak suka. Itulah sebabnya kenapa kita perlu mengetahui semua sifat diri anda terlebih dahulu, untuk mewujudkan keadaan yang sesuai dan merasai lebih dan erat lagi dalam hubungan kasih sayang.

Share:

Leave a reply