Apa menu yang boleh dimakan oleh semua orang semasa waktu makan tengah hari? Nasi ayam lah kak oi! ada ke orang tak makan nasi ayam? memang ada yang tak makan tapi kebanyakan suka dengan nasi ayam. Nasi ayam nie boleh didapati di mana-mana sahaja di gerai-gerai dan restoren di kawasan Kuala Lumpur dan seluruh Malaysia. Nasi ayam secara tradisinya adalah hidangan masakan orang Cina, jadi tanpa buang masa, hari nie saya kongsikan anda semua rahsia resepi Nasi ayam yang marvelouss.
Ini dia resepi Nasi Ayam yang boleh dikatakan taraf hotel 5 bintang uolls dan yang paling penting mestilah kena sedap, bukan sedap yang biasa2 jer tau, nie sedap yang luar biasa, confirm anak-anak suka dan cik abang mesti puji punya. Nasi ayam nie memang banyak versi orang buat kan tapi untuk article kali ini kami kongsikan resepi daripada rakan FB iaitu Rozlyn Farah Diana. Memang resepi nasi ayam yang ringkas & cepat disediakan. Sesuai sangatlah untuk orang-orang yang malas macam anda, eh silap, macam kami. Jom kita mula masak.
– 2 ulas bawang merah
– 2 ulas bawang putih
– 1 inci halia
– 2 helai daun pandan
– 1 kiub pati ayam
– Sedikit butter – sukatan butter boleh agak-agak sajalah dalam 2 hingga 3 sudu macam tue,bergantung kepada jumlah hidangan anda.
– Cairkan butter bersama minyak masak
– Masukkan bahan-bahan tadi – lepas tu tumislah sehingga berubah warna
– Selepas itu, masukkan tumisan ini didalam periuk nasi bersama beras(beras yang sudah dibasuh ye) dengan daun pandan, kiub ayam & sedikit serbuk kunyit untuk menjadikan nasi berwarna kuning.
– 1 lada besar
– 7 ulas cili padi (tambahkan lagi kalau nak rasa lagi pedas)
– 1 biji tomato
– 3 senduk air rebusan ayam
– Masukkan 3 senduk air rebusan ayam.
– Kisar sehingga hancur dan sebati.
– Campurkan garam, gula, air dan sedikit cuka
– Cuba rasa sedikit untuk cukupkan rasa secukup rasa (takut kurang garam dan sebagainya)
– Masak sehingga sedikit pekat baru padamkan api.
– Kicap manis (Nak lagi sedap guna Kicap ABC)
– Sos tiram
– Madu
Sukatan dan kuantiti mengikut citarasa sendiri berdasarkan jumlah hidangan anda sediakan
Gaulkan semua bahan-bahan di atas bersama-sama dengan ayam yang direbus tadi. Rasanya sudah tak perlu tambah garam sebabnya sos tiram sudah masin.
Bila sudah digaul dengan sebati, perapkan ia selama 1 jam. Tetapi jika mahu cepat, bolehlah juga perap selama 30 minit pun sudah memadai tetapi lagi lama perapan lagilah sedap. Perapan kicap tu jangan dibuang ya, nanti tuangkan didalam mangkuk sebab ianya akan dihidangkan bersama dengan nasi nanti.
– Air rebusan ayam tadi
– Sup Bunjut
– 1 kiub ayam
– Sedikit garam (Sukatan untuk secukup rasa)